Sijainti Ravintolat

As Oy Helsingin Tsinnia 

Viikinportti 4, Helsinki

Artikkelit helmikuu 2016

Lämmitysverkoston tasapainoitus- ja lämmönsäätötyöt oli alunperin suunniteltu toteutettavaksi viikolla 4/2016. Tämä jouduttuun perumaan lauhan sään vuoksi ja NCC ilmoitti tuolloin alustavasti, että se yrittää säätöä viikolla 6/2016. Tällä hetkellä säätiedotteet povaavat kuitenkin lauhaa ja sateista ilmaa viikolle 6. Päivälämpötilat 10 päivän sääennusteen mukaan tulevat olevaan joka päivä plussan puolella. Onnistunutta säätötyötä varten tarvittaisiin vähintään noin -5 celsiusasteen pakkasilma. Tällä hetkellä näyttää siltä, että lämmitysverkoston tasapainoitus- ja lämmönsäätötyöt eivät onnistu myöskään viikolla 6.

Toivotaan, että säät suosivat meitä kuitenkin vielä tänä talvena ja työt saataisiin tehtyä onnistuneesti.

Muu lämmitysjärjestelmän tilanne

Järjestelmässä on vielä kaksi merkittävää puutetta, jotka on NCC:llä tiedossa:

1. Ulkoilma-antureita ei ole riittävästi antamaan järjestelmälle oikeanlaista tilannetietoa sääolosuhteista. Erityisesti tämä on puute etelänpuoleisessa lämpötilassa, koska yksi ja ainoa ulkoilma-anturi on B-talon seinällä, joka on valtaosan päivästä D-talon varjostamana. Järjestelmä ei pysty tällöin huomioimaan eri rakennuksiin kohdistuvaa erilaista lämmitystarvetta mm. auringonpaisteen aikaan.

2. Järjestelmässä ei riitä äly huomioimaan ulkoilman äkillistä lauhtumista oikein. Järjestelmä vähentää merkittävästi patteriverkoston virtausta, kun ilma lauhtuu -2 celsiusasteeseen. Jos pakkasta on kuitenkin ollut reilusti, on rakenteisiin (seiniin) vielä varastoitunut paljon kylmää energiaa, joka vaikuttaa merkittävästi huoneistojen lämpötiloihin jonkin aikaa. Tämä johtaa siihen, että huoneistojen lämpötilat voivat laskea äkillisen ulkoilman lauhtumisen jälkeen, koska lämmitysverkosto seuraa vain -2 celsiusasteen raja-arvon saavutusta. Järjestelmän pitäisi huomioida ulkolämpötilan vaihtelu pidemmältä ajalta, jotta se voisi toimia oikein esimerkiksi tilanteessa, jossa on ollut useampi päivä parinkymmenen asteen pakkasia ja sitten äkillisesti lämpötila laskeekin nollaan. Aina lämpötilan ei tarvitse laskea edes nollaan, pelkästään äkillinen ja suuri muutos lämpötiloissa riittää. Tilanne korostuu, mitä suurempi on rakenteisiin varastoituneen "kylmän" ja lauhtuneen ulkoilman lämpötilan ero.

Spek

Tiedote on tuotettu Talosivu.com tiedonhallintajärjestelmällä